Archiv Přemysla Pittra a Olgy Fierzové
Bez lásky, bez lidskosti, bez soucítění člověka s člověkem nic neobstojí.
Přemysl Pitter

Vánoční svátky v ozdravovně v Mýtě v r. 1943 ve znamení karantény

V zimě 1943 se v Mýtě objevilo několik případů spály a nedostávalo se dostatku topiva, proto byla obecná škola uzavřena mimořádně již 11. prosince. Děti z ozdravovny si užívaly prodloužení vánočních prázdnin sáňkováním a bruslením, jen 3 děti navštěvující měšťanku musely do školy a vánoční prázdniny jim začaly až 21. prosince. Bohužel hned 22. prosince onemocněla Růženka a ukázalo se, že má spálu. Doktor nařídil převoz do nemocnice.

Byl Štědrý den a správkyni ozdravovny Miladě Horákové se nepodařilo sehnat ambulanci pro nedostatek benzínu. Začalo tedy náročné vyřizování zvláštního kupé ve vlaku, a spěch, aby se nemocná stihla včas dopravit z ozdravovny na nádraží, vzdálené asi 2,5 km. Na nádraží však zjistili, že doktor telefonicky převoz zakázal (protože neznal podrobně předpisy pro převoz osob s infekčními chorobami) a než se vysvětlilo, že převoz ve zvláštním kupé je předpisy povolen, vlak už mezitím odjel.

„Nejdříve jsme se zlobily, že celá ta štvanice byla marná, ale pak jsme si řekly, že je to dobrá zkušenost pro nás a že alespoň Růžence bude o Vánocích u nás veseleji,“ zapsala si optimisticky do deníku ozdravovny Milada Horáková 24. 12. 1944, kde podrobně líčí všechny peripetie, které prožili. V ozdravovně vyhradili Růžence izolaci vedle jídelny, aby mohla slyšet zpěv koled, i s maličkým stromečkem. Dárky jí pak jen ukázali zdálky. K večeři se podávala falešná rybí polévka, smažený turek (tuřín?) s bramborovým salátem a domácí cukroví. 25. prosince přijel do ozdravovny na několik dní také Přemysl Pitter.

Růženku odvezla do plzeňské nemocnice ambulance až 27. prosince, spolu s jinou nemocnou holčičkou z Mýta. Její pokoj musel být vydezinfikován a všechno osazenstvo ozdravovny strávilo 10 dní v karanténě. Vzhledem k vánočním prázdninám a velkému pozemku si mohly děti užívat zimních radovánek a omezeni byli pouze v případě přijímání návštěv a tím, že nakupovat mohla chodit pouze jedna osoba. Z nemocnice byla Růženka propuštěna 2. února, ale musela ještě strávit 2 týdny v domácí izolaci u rodičů, než se mohla konečně vrátit mezi děti z ozdravovny.

Vánoční svátky v ozdravovně v Mýtě v r. 1943 ve znamení karantény

© Národní pedagigické muzeum a knihovna J. A. Komenského 2013–2024