Archiv Přemysla Pittra a Olgy Fierzové
Bez lásky, bez lidskosti, bez soucítění člověka s člověkem nic neobstojí.
Přemysl Pitter

Státní vyznamenání pro Jehudu Bacona

Při slavnostním předávání státních vyznamenání dne 28. října 2022 byl prezidentem republiky oceněn Medailí za zásluhy o stát v oblasti umění také izraelský malíř, grafik, profesor na výtvarné akademii a přeživší holocaustu Jehuda Bacon. Vyznamenání převzala velvyslankyně Státu Izrael v České republice JE Anna Azari.

Jehuda Bacon se narodil v Moravské Ostravě v r. 1929 v rodině podnikatele, jako třináctiletý byl zařazen do transportu do Terezína, kde se pod vedením slavných učitelů, jako byli Otto Ungar, Bedřich Fritta, Leo Haas či Karel Fleischmann, zrodilo jeho nadšení pro kreslení a malířství. Prošel Osvětimí a přežil pochod smrti. Po osvobození se dostal do ozdravovny ve Štiříně, zde absolvoval lekce v malířství i přednášky o dějinách umění. Po odjezdu do dnešního Izraele vystudoval výtvarné umění a stal se významným výtvarníkem, vystavoval v řadě měst na celém světě.

O životě Jehudy Bacona se můžete dozvědět více v publikaci NPMK Jsem Jehuda Bacon. Holocaust a poválečná doba očima izraelského malíře českého původu, která je k dispozici ke stažení v el. podobě zde.

V r. 2011 byla uspořádána výstava děl Jehudy Bacona v Českém kulturním centru v Praze a v r. 2017 byla ke zhlédnutí výstava jeho děl v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského v Praze http://pitter.eu/node/116

Jehuda Bacon velmi blízce spolupracuje s Národním pedagogickým muzeem J. A. Komenského a s Nadačním fondem P. Pittra a O. Fierzové hlavně na projektech vzdělávání mladé generace o holocaustu.

K významnému vyznamenání srdečně gratulujeme!

© Národní pedagigické muzeum a knihovna J. A. Komenského 2013–2024